żelazo
fot. pixabay.com

Żelazo to jeden z ważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Pełni kluczową rolę, biorąc udział w wielu procesach zachodzących w naszym ciele. Na ogół rzadko poświęcamy uwagę temu, czy dostarczamy organizmowi odpowiednia jego dawkę. Dopiero skutki niedoboru zaczynaja nas uczulać na tę kwestię. W okresie ciąży niezwykle ważne jest, aby nie dopuścić do owych niedoborów, ponieważ może mieć to poważne konsekwencje dla zdrowia zarówno matki, jak i maluszka. Sprawdź, dlaczego żelazo jest tak ważne podczas ciąży i w jaki sposób go dostarczać organizmowi.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/zelazo-niezbedny-pierwiastek-dla-przyszlych/

Rola żelaza w organizmie

Zacznijmy więc od tego, jaka rolę pełni żelazo w organizmie i dlaczego w czasie ciąży jest tak ważne, aby dostarczać odpowiednia ilość. Otóż, żelazo to jeden z istotniejszych składników hemoglobiny, której zadaniem jest transportowanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Żelazo pełni więc istotną rolę w dotlenieniu całego organizmu, dzięki czemu może on się rozwijać.

Skutki niedoboru żelaza są widoczne gołym okiem. Organizm staje się coraz słabszy, odczuwamy często zmęczenie, brak sił. Skóra staje się blada, znacząco pogarsza się stan paznokci i włosów, a przy ustach tworzą się bolesne zajady. Charakterystyczna cechą jest sukcesywne obniżanie się odporności, podatność na infekcje. Osłabiony organizm stale odczuwa chłód, często powracają również bóle głowy i problemy ze snem. To charakterystyczne objawy świadczące o anemii, czyli niedokrwistości.

W przypadku kobiet w ciąży ryzyko wystąpienia anemii jest znacznie wyższe niż w pozostałych przypadkach. Według statystyk cierpi na nią aą 45% ciężarnych kobiet. Główną przyczyną jest to, że zapotrzebowanie na żelazo w tym okresie znacząco wzrasta ze względu na zwiększenie objętości krwi, która służy teraz dwóm lub więcej organizmom.

Źródła żelaza

Żelazo można, oczywiście, suplementować i bezwzględnie należy to robić, gdy wymaga tego sytuacja. Nie należy jednak zapominać o prawidłowym komponowaniu diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na żelazo. Dostarczane w postaci świeżych produktów jest znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, wątróbce, rybach, jajkach.

Przeczytaj też:http://trzypion.pl/bol-glowy-u-dzieci/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here