Opakowania plastikowe - co wato wiedzieć?

Tworzywa sztuczne zwane polimerowymi lub po prostu plastikami należą do najbardziej popularnych w obecnych czasach. Od lat produkuje się mnóstwo wyrobów z tworzyw sztucznych, a wśród nich przede wszystkim opakowania plastikowe, w których przechowuje się wiele produktów, między innymi żywność oraz farmaceutyki.

Opakowania plastikowe – wady i zalety

Wśród zalet opakowań z tworzyw sztucznych wymienić należy przede wszystkim łatwość przetwórstwa. Również stosunkowo niskie koszty produkcji dużych ilości wyrobów sprzyjają rozwojowi przemysłu tworzyw polimerowych. Dodać należy także, że plastiki stanowią doskonały materiał wtórny do ponownego przerobu w technologii recyklingu.

Niestety produkty z tworzyw sztucznych mają również wady, a są to:

– niska odporność na wysokie temperatury (stąd między innymi częste ostatnio ostrzeżenia przed wystawianiem butelek plastikowych z wodą na dłuższe działanie słońca);
– słabsze właściwości mechaniczne w porównaniu na przykład do metali czy ceramiki;
– długi czas rozkładu (w przypadku wyrzucania ich bezpośrednio na wysypiska śmieci).

Dobry producent opakowań plastikowych a ich jakość

Aby sprostać rosnącym wymaganiom, każdy producent opakowań plastikowych musi dbać o ich najwyższą jakość. Jest to szczególnie ważne przy produkcji opakowań przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz z farmaceutykami. Wdrożenie najnowszych procedur i wykorzystanie w produkcji tylko certyfikowanych surowców jest warunkiem uzyskania wyrobów o wysokim standardzie.

Rodzaje plastiku i ich wykorzystanie

Jeżeli chodzi o opakowania plastikowe, jest kilka ich rodzajów. Oznakowane są za pomocą niewielkiego symbolu graficznego umieszczonego na spodzie pojemnika.
* Najbardziej popularne to te o symbolu 01 – PET. Stosowane są w naczyniach jednorazowego użytku oraz w butelkach z wodą mineralną. Najlepiej, by nie używano ich powtórnie.
* 02 – HDPE, bezpieczne opakowania do przechowywania żywności. Takie skrzynki plastikowe producent może wykorzystać powtórnie.
* 03 – PVC ze względu na możliwą toksyczność wykorzystuje się do wyrobu opakowań na produkty niespożywcze.
* 04 – LDPE oraz 05 – PP to bezpieczne plastiki pod warunkiem, że nie są podgrzewane. Chętnie wykorzystuje je każdy producent opakowań plastikowych do żywności.
* 06 – PS to plastik, który może wydzielać toksyny. Nie należy stosować go jako opakowanie do środków spożywczych.

Jak znaleźć dobrego producenta?

W internecie ogłasza się wielu producentów plastiku. Warto więc przejrzeć oferty pod hasłem, np. „Skrzynki plastikowe producent” czy „Producent opakowań plastikowych”. Firmy o wieloletnim doświadczeniu stosujące najnowsze technologie produkcji będą na pewno gwarancją dobrego wyboru.

Tekst powstał przy wsparciu ekspertów z https://www.schoellerallibert.com/pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here