Allegro jest znanym, popularnym i często wykorzystywanym portalem aukcyjnym i nie tylko – wielu polskich internautów zaczyna internetowe zakupy właśnie tam, gdyż na Allegro odnaleźć możemy tysiące produktów w atrakcyjnych, często niższych niż w sklepach stacjonarnych, cenach. Czasem jednak uznajemy, że konto Allegro nie jest już nam potrzebne i wówczas zamiast je porzucać, możemy zdecydować się na usunięcie swojego profilu z Allegro. Jak usunąć konto Allegro? Nie jest to trudne i nikomu nie powinno sprawić problemów, należy jednak przemyśleć tę decyzję. Należy jednak pamiętać, że usuwając konto stracimy dostęp do historii naszych zakupów i punkty promocyjne, a to może utrudnić nam zakupy w przyszłości. W szczególności posiadając Monety Allegro, ich utrata może sprawić, że umknie nam sprzed nosa kupon zniżkowy.
Jeśli chcemy usunąć konto w ciągu dziesięciu dni od założenia konta, a w tym czasie nie dokonamy żadnego zakupu, nic nie sprzedamy, nie złożymy oferty kupna, ani nie kontaktowaliśmy się z innymi użytkownikami, możemy zrobić to od razu bez podania przyczyny. Jest to uwarunkowane prawem i jako konsument mamy pełne do tego prawo. Pamiętać należy, że zakładając konto na Allegro, zawieramy umowę prawną z serwisem i musimy przestrzegać pewnych warunków. Jeśli braliśmy udział w jakichś ofertach, dopiero trzydzieści dni od ich zakończenia możemy usunąć konto. Aby usunąć konto, należy wypełnić odpowiedni formularz dostępny na stronie internetowej Allegro. Dokonać tego należy, będąc zalogowanym i w razie potrzeby ponownie potwierdzić decyzję hasłem. Należy pamiętać o tym, by przed usunięciem konta uregulować wszystkie należności związane z naszymi zakupami, wybrać pieniądze z usługi Allegro Finanse i upewnić się, że na pewno chcemy rozwiązać umowę. Konto zostanie usunięte po 30 dniach, ale w tym czasie nadal będziemy mogli zalogować się na nasze konto i sfinalizować zakupy i aukcje, które już rozpoczęliśmy (ale nie będziemy mogli rozpocząć nowych ani nic wystawiać). Pamiętać należy, że Allegro ma prawo przetwarzać twoje dane przez kolejne trzy lata, jeśli z tego konta dokonywano zakupów w tym serwisie. Jeśli w czasie korzystania z konta sprzedano lub kupiono kupon, ten okres wydłuża się do sześciu lat. Są to warunki, dyktowane artykułem 118 kodeksu cywilnego i są w mocy prawnej. Po tym czasie Allegro będzie mogło dysponować twoimi danymi tylko w kilku określonych przypadkach, na przykład przy windykacji należności, prowadzeniu postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych, prowadzeniu analiz statystycznych, a także przechowywaniu danych dla celów archiwizacyjnych lub zapewnieniu rozliczalności, a gdy dane nie będą już potrzebne do tych celów, zostaną one usunięte z serwisu Allegro. Po usunięciu widoczne również będą takie dane, jak komentarze, które sam/a wystawiłeś/aś i te, które otrzymałeś/aś, twoja data rejestracji i data ostatniego logowania na to konto.
Mimo wszystko, warto rozważyć usunięcie naszego konta z serwisu internetowego Allegro ze względu na korzystne warunki cenowe tam oferowane. Część sklepów całkowicie zrezygnowała z prowadzenia własnych stron internetowych i opiera się już tylko na profilu firmowym na Allegro. Zamiast usuwać konto, można przepisać je na współmałżonka albo zmienić adres e-mail. Portal Allegro oferuje również opcję usuwania poszczególnych zakupów z historii zakupów, więc jeśli zależy nam na zachowaniu prywatności na naszym koncie przed osobą z zewnątrz, możemy użyć tej opcji zamiast całkowicie pozbywać się konta, co może być kłopotliwe w przyszłości, gdy znów zechcemy coś zamówić. Allegro obecnie przoduje w internetowym handlu w Polsce i nie używając konta na nim ominąć może nas wiele promocji i okazji.
Nasze konto może zostać również zawieszone przez obsługę Allegro, jeśli naruszymy jego regulamin. Może to być blokada, obejmująca zakaz wystawiani nowych ofert, ale bez usunięcia ofert aktualnie trwających, za wyjątkiem ofert do wyczerpania przedmiotów – one zostaną zakończone. Rażące naruszenia regulaminu skutkować mogą blokadą logowania się, a w skrajnych przypadkach Allegro zablokuje dostęp do serwisu internetowego z danego IP. Ponowna rejestracja na stronie internetowej nie będzie wtedy możliwa bez uzyskania pozwolenia od administracji Allegro. Bez wyjaśnień ze strony zablokowanej, nie jest możliwe ponowne założenie konta. Rzecz jasna, w sytuacji, w której to my usuwamy konto, a mamy wszystkie sprawy z obsługą, jak i klientami i sprzedającymi zakończone, ten wymóg nas nie dotyczy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here