Przyjęcie dla dzieci to zawsze spore wyzwanie organizacyjne. Trzeba przede wszystkim ustalić, czy wszystkie maluchy, które odwiedzają nasze dziecko z okazji urodzin itp., mogą jeść zwykłe jedzenie. Jeśli tak jest, to nie będzie problemu, ponieważ można zrobić przekąski hurtem dla wszystkim. Jednak najczęściej zdarza się, że dzieci cierpią na różnorakie alergie czy nietolerancje. Wówczas trzeba wziąć te wszystkie czynniki pod uwagę i przygotować jakieś alternatywne menu. Najważniejsze jest przecież to, żeby wszystkie dzieci wyszły z przyjęcia zadowolone i uśmiechnięte.

Smakowite gofry
Gofry to jedna z ulubionych słodkich przegryzek naszych dzieciaków. tych dość prostych i szybkich w przygotowaniu smakołyków można stworzyć mnóstwo ciekawych kombinacji. Takich, które zaspokoją apetyty i zachcianki naszych młodych gości. Gofry można przygotować z bardzo wielu składników i dobrać do nich rozmaite dodatki. To bardzo ważne, bo można wówczas dopasować skład przekąsek do potrzeb i wymagań dzieci.

Klasyczne gofry robi się bardzo łatwo. Będzie nam potrzebna jedynie prosta gofrownica. Większość z nas zapewne ma ją w domu. A nawet jeśli nie, to nie jest to duży problem, bowiem gofrownicę można kupić w każdym sklepie ze sprzętem AGD. Tam nabędziemy nieco droższy sprzęt, ale w to akurat warto zainwestować nieco więcej pieniędzy, ponieważ porządna gofrownica, z solidnymi, żeliwnymi płytami grzewczymi, posłuży nam długie lata. Tańszą wersję można nabyć w zwykłym markecie za dosłownie kilkadziesiąt złotych. Będzie to nieco gorsza jakość, ale na potrzeby domowe z pewnością wystarczy.

Jak się robi gofry?
Istnieje wiele receptur na pyszne, chrupiące gofry. Te idealne powinny być pięknie wypieczone z zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Dla dzieciaków dobrze jest przygotować kilka opcji smakowych, a nawet kolorystycznych, aby jadły chętnie i z zadowoleniem. Gofry składają się z mąki, jajek, szczypty proszku do pieczenia oraz cukru. Aby przygotować najprostszą, podstawową wersję tych słodkich placuszków, należy na początku oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, ale miękką pianę. Jeśli będziemy ubijać zbyt długo piana będzie zbyt sucha, a gofry wyjdą zbite i niesmaczne. W drugiej miseczce należy ubić żółtka z cukrem, czyli klasyczny kogel- mogel. Masa powinna być aksamitna i jasna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Teraz delikatnie łączymy obie masy i dodajemy niewielką ilość mąki pszennej i proszku do pieczenia. Wcześniej gofrownica powinna się już dobrze nagrzać. Płyty należy posmarować cienką warstwą tłuszczu np. oleju lub stopionego masła. Można też dodać tłuszcz bezpośrednio do ciasta. Nie powinno go być zbyt dużo, aby gofry nie były zbyt ciężkie. Dobrym rozwiązaniem jest również użycie oleju w specjalnym dozowniku.

Gofry trzeba piec dość sprawnie, ponieważ piana z białek szybko opada, a to ona właśnie dodaje im pożądanej lekkości i puszystości. Gotowe gofry układamy na talerzyku i pozostawimy do wystygnięcie. Jednak nie każde dziecko może zjeść gofry w takiej wersji. Problemem może okazać się tu gluten zawarty w mące. Jak się robi gofry dla alergików? To bardzo proste trzeba po prostu podmienić zwykłą mąkę na bezglutenowy zamiennik, który kupimy już w tej chwili bez problemu w każdym sklepie.

Gofry w różnych odsłonach
Warto też nasze gofry nieco podrasować, aby były bardziej atrakcyjne dla naszych maluchów. Przede wszystkim można pokombinować ze smakami i kolorami. Do gofrów bardzo dobrze pasuje kakao lub czekolada. Jeśli zdecydujemy się na kakao, to trzeba również zwiększyć ilość płynnych składników, ponieważ ciemne kakao pochłania dużo wilgoci. Oczywiście zwiększy się również ilość cukru. Dobrze też sprawdzi się stopiona czekolada. Może być deserowa lub mleczna. Wspaniałym dodatkiem do gofrów będą też syropy owocowe. Dwie łyżki soku z malin lub wiśni nadadzą placuszkom owocowego aromatu i zmienią kolor na delikatnie różowy. Niewielka ilość zmiksowanego szpinaku również nada gofrom kolor. To opcja dla odważnych, ale gofry ze szpinakiem smakują naprawdę dobrze.

Gofry można również zabarwić za pomocą barwników spożywczych, są one zupełnie bezpieczne i naturalne, a dzieciaki będą zachwycone kolorami słodkimi przekąskami. Pozostaje jeszcze kwesta dodatków. Do gofrów idealnie pasuje wszelkiego rodzaju sosy: czekoladowy, kajmakowy, owocowy, orzechowy, czy waniliowy. Dobrze sprawdzą się też przetwory np. domowe konfitury, owoce w syropie, dżemy, frużelina, czy musy owocowe. Do gofrów dodaje się też często kremową, ubitą śmietankę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here