Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie pod względem parzenia herbaty. Spokojnie możemy jej przyznać status naszego narodowego napoju. Herbata istnieje od kilkuset lat, a w obecnych czasach sięgają po nią miliony ludzi każdego dnia. Ma ona bardzo korzystny wypływ na organizm człowieka, przede wszystkim dlatego, że jest bogata w flawonoidy. Są to związki które zwalczają wolne rodniki, a tym sam opóźniają starzenie się organizmu. Jest wiele odmian oraz gatunków herbaty, a to jaki wybierzemy i w jaki sposób go zaparzymy, znacznie wpływa na smak oraz na właściwości tego napoju.

Czarna herbata.
Jest ona całkowicie sfermentowana i wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Jej napar ma intensywną barwę, aromat oraz właściwości smakowe. Bogata jest w garbniki, kofeinę oraz katechiny. Znana jest z właściwości pobudzających, ma działanie bakteriobójcze oraz wzmacnia zęby. Często dodawane są do niej owoce oraz kwiaty. Najpopularniejsza jest czarna herbata z dodatkiem cytryny. Nie powinno jednak dodawać się cytryny od razu po zaparzeniu herbaty. Aluminium w niej zawarte po połączeniu z kwasem tworzy cytrynian glinu. Związek ten jest szkodliwy dla organizmu, może np. przyczyniać się do powstania alzheimera. Cytrynę dodajemy gdy herbata jest letnia, po uprzednim wyjęciu fusów. Czarną herbatę parzymy w ok. 85 stopniach przez 3-5 minut.

Zielona herbata.
Świeżo zerwane liście zostawiane są do przeschnięcia, a następnie podgrzewane w celu zatrzymania procesu fermentacji. Jej napar jest gorzkawy i ma barwę cytrynowo-żółtą. Zawiera ona mniej kofeiny i garbników od czarnej herbaty, za to jest 5 razy bogatsza w katechiny. Dzięki temu zielona herbata jest uważana za najzdrowszą. Oczyszcza ona z toksyn, zatrzymuje procesy starzenia, chroni serce oraz obniża poziom cholesterolu. Przynosi również ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę. W sklepach możemy kupić różne jej gatunki np. aromatyzowane kwiatami bądź owocami. Zaparzamy ją wodą w temperaturze 80-90 stopni przez 3-5 minut. Niektóre gatunki możemy parzyć kilkukrotnie. Pierwsze zaparzenie daje efekt pobudzający, natomiast drugie uspokajający.

Yerba Mate.
Inaczej herbata paragwajska bądź jezuicka. Na jej susz składają się pokruszone liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba posiada wiele właściwości leczniczych. Posiada kofeinę oraz teofilinę, które naturalnie pobudzają organizm oraz stymuluje układ nerwowy. Pobudza również pracę mięśni i serca, przyspieszając przemianę materii. Jak parzyć yerba mate ? Pierwszym krokiem jest przygotowanie naczynia. Mamy do wyboru ceramiczne lub wykonane z naturalnych tykw, najczęściej okute w metal. Do popijania herbaty potrzebujemy bombillę. Jest to słomka z sitkiem, które powoduje, że podczas popicia susz zostaje w naczyniu. Yerba mate zaparzamy wodą nie przekraczającą temperatury 75 stopni. Przy zbyt gorącej wodzie traci on odżywcze właściwości. Susz możemy również zalewać zimną wodą, podając z lodem, limonką lub innymi owocami.

Biała herbata.
Są to pączki jeszcze nierozwiniętych listków, suszone w niskiej temperaturze. Susz ma srebrzysty odcień, napar jest jasnożółty o delikatnym smaku. Posiada on wszystkie zalety zdrowotne herbaty zielonej i również w ten sam sposób jest parzony.

Czerwona herbata.
Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Jej odmiana Pu-erh musi leżakować nawet 50 lat. Jej smak jest intensywny i posiada nieco błotny zapach. Herbata czerwona zawiera najwięcej mikroelementów oraz kofeiny. Posiada właściwości pobudzające, poprawia pamięć, pomaga w walce z nadwagą oraz normalizuje ciśnienie. Zalewamy ją wrzątkiem, a czas parzenia to od 3-5 minut. Pijemy ją bez cukru, gdyż może on zneutralizować niektóre jej lecznicze właściwości.

Herbata żółta.
W Europie bardzo mało znana. Złożona jest z najmłodszych pędów i pączków liści. Smakiem oraz działaniem przypomina herbatę zieloną i również tak samo ją parzymy.

Jak widać właściwości herbat są niezliczone. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Kupując herbatę, warto wiedzieć o niektórych oznaczeniach znajdujących się na opakowaniu. Najdroższa, bardzo wysokiej jakości herbata będzie miała oznaczenie FOP ( Flowery Orange Pekoe ). Pomimo tego, że jest droga na pewno jest warta swojej ceny. Herbaty pure są bez żadnych domieszek, czyli jednego gatunku o naturalnym aromacie. Oznaczenie blend mówi nam że to mieszanina różnego rodzaju herbat, a jeśli chcemy cieszyć się herbatą o bursztynowym naparzę, wybierzmy te z oznaczeniem gold. W coraz to popularniejszych herbaciarniach nie dość że napijemy się wspaniałego naparu, to również sprzedawca pomoże nam w wyborze najlepszej herbaty.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here